20110507

Baklava

Eerst neem je water en doe je daar suiker in, in een pan. Ehm. Als je zin hebt kun je daar nu citroensap, sinaasappelschil, sap of zoiets indoen. Vervolgens kook je dat, en laat het door prutten tot het indikt. Oven voorverwarmen. Ondertussen doe je het filodeeg in een bakvorm met een wat hogere rand, neem een laagje van 2 bladeren (daarvoor heb je al boter gesmolten) en smeer daar met een kwast de gesmolten boter op, dan een tweede laag van 2 bladeren, doe hetzelfde. Tot 5 laagjes (in totaal 10 bladeren). Dan komt er een notenmengsel: amandelbloem, en kaneel, pistachenoten, walnoten, kan ook, beetje roosteren, eventueel mengen met een beetje suiker. Een beetje notenmengsel bewaren voor versiering. En dan weer de 5 lagen, of 6, zodat je aan het eind zo'n 12 bladeren hebt. De siroop is nu ook wel klaar, uitzetten en laten afkoelen. Na het laatste laagje deeg, versieren met een laatste beetje notenspul. In oven bakken, 25-30 minuten tot goudbruin. Als klaar is direct de afgekoelde siroop erover gieten. Klaar! Oorspronkelijk niet uit Griekenland, maar Turkije.