20080921

Urmašice

Ik heb vandaag mijn eerste oermashitze gemaakt! Zonder kokos, en met arachaide-olie, maar het smaakt heerlijk. Met grote dank aan Esma, de oma van Lasse en Kima, en Suad en Karen voor het delen van hun keukengeheimen.

Nodig voor de siroop: Evenveel suiker als water (circa 3 kopjes water + 3 kopjes suiker)

Nodig voor deeg:
3 eieren
2,5 kopjes suiker
1,5 kopje olie
½ kopje biogarde stand
2 kopjes gehakte walnoten (kleine stukjes)
1 zakje bakpoeder
Bloem (zoveel gebruiken tot dat je kneedbaar deeg hebt net zoals voor brood)

Decoratie:
Kokos schaafsel

Siroop maken: suiker met water op het vuur zetten en zachtjes laten koken.
Deeg: Eieren met suiker mengen. Olie, biogarde en walnoten erdoor mengen. Net zoveel bloem (+ de bakpoeder) er door tot dat er kneedbaar deeg ontstaat. Maak van het deeg ovale rondjes van zo’n 6 cm lang en 2 cm dik en leg die op een ingevette bakplaat 2 of 3 cm van elkaar. Maak met de vork een patroontje in de urmasice, klein beetje plat drukken. Bakken in voorverwarmde oven: eerst even 225 graden en na 5 of 10 minuten 180 graden totdat ze gaar zijn (beetje bruin van boven). Uit de oven halen en 10 minuten laten afkoelen. Daarna de warme siroop over de urmašice gieten, dan zuigen ze alle siroop op en worden ze zacht. Dit kan even duren (zelfs een paar dagen!). Als ze nog te hard zijn, extra siroop maken en erover gieten. Tot slot: het kokosschaafsel er overheen strooien als ze zijn afgekoeld.