20100130

Pita


Sinds ik een Griekse collega heb, met wie ik de kamer deel, komen er allerlei Griekse invloeden het huis binnen. De Griekse winkel blijkt bovendien om de hoek bij de schaakclub te zijn. Laatst heb ikzelf een pita gemaakt, met filodeeg, spinazi en feta en die smaakte prima. Het ging omgeveer zo. Een uitje fijnhakken en fruiten, spinazi (diepvries) erbij laten smelten in de pan. Af laten koelen, kruiden erdoor (peper, munt of dille) en feta erdoor heen verkuimelen. Het pak filodeeg halveren in de hoogte, en de vorm (bodem en randen) bedekken met de helft dan het filodeeg. Bestrijken met olijfolie. Ei loskloppen en door spinaziemengsel mengen. Dit dan weer over het filodeeg verdelen. Afdekken met tweede helft van filodeeg. Snijdt met mes de pita in ca. 20 stukjes (of minder). Besprenkel bovenkant met prikwater en zet in oven (170 celsium 30-40 min).