20100524

Gnocchi di patate con salsa di prosciutto

Men neme 200 gram proscuitto, in stukjes snijden en in boter bakken tot beetje bruin. Afblussen met witte wijn, laten inkoken. Dan room of zure room erbij (125 ml), of meer voor de liefhebber. Daarvoor had je al moeten beginnen met het koken van de aardappels (kilo), in schil. Dan afpellen, warm prakken. Drie cups bloem erbij, 1 ei, 2 tablespoons butter, beetje zout, deeg maken. Vingerdikke rolletjes maken, snijden in 2cm lange stukjes en dan leg je je pink op de onderkant van een stukje en trekt 'm naar je toe zodat de bovenkant omhoog krult. In kokend licht gezouten water gooien, niet allemaal tegelijk (ongeveer 1/3 per keer). Als ze omhoog komen, met schuimspaan eruit halen, even afdampen en dan in de saus gooien. Saus ondertussen warm houden. Opdienen met vers geraspte Parmegianno. (dit is een mengeling van Gnocchetti di Spinaci con Salsa di Prosciutto (Alto Adige) en Gnocchi di Patate (Emilia-Romagna), uit La Cucina Italia).