20130908

Pasta met rode tuinmelde

"Wat is DAT????" Vroeg ik de kinderen toen ze met een tas lang rood-paars onkruid van onze buurttuin terugkwamen. "Een soort spinazi" wisten ze te melden. Nu ben ik geen expert in genetische zaken, maar ik vond dit wel erg weinig gelijkenis met spinazi vertonen. Op de tuinwebsite vond ik wat het was: rode tuinmelde. Mijn moeder kende naam, maar niet het spul. Dr. Google bracht uitkomst, en nu begreep ik ook het antwoord van de kinderen, want klaarblijkelijk is melde net zo als spinazi te gebruiken en inderdaad, het is er ook een soort nicht van. We hebben dit met de melde gekookt. Pasta opzetten (penne, maar kan natuurlijk ook wat anders zijn), ondertussen sjalotjes en knoflook in olijfolie fruiten. Even later bladeren van de melde erbij en smoren. Dan wat maizena aanmaken en erdoor. "Saus" over de pasta scheppen en verse basilicum en parmezaan geraspt eroverheen.

Salada van rode bietjes

Avocado in stukjes, rode biet (ongekookt) in schijfjes, verse (krul)peterselie en limoensap. Mengen. Klaar! Erg lekker en ontzettend gezond.

Courgettesoep

Een andere nieuwe ontwikkeling is onze pergolatuin: hier. Wie goed kijkt, kan A. zien uien trekken. Erg tevreden zijn we over deze tuin. Dit jaar hadden we bijvoorbeeld tuinmelde, verse capucijners, tuinbonen, en nog heel veel meer (uien, preien, wortels, doperwtjes, sperzieboontjes, aardappelen, bladselderij, koriander, snijbiet, sla sla sla - soms wel 9 kroppen per week - bosuitjes, Chinese kool, paksoi, rode bietjes, koolrabi. Wat we ook hadden - en hebben - zijn courgettes. Klein, groot, dik, dun. We smoren courgettes, bakken ze in koekjes, grillen ze, en onlangs heeft A. een courgettesoep gemaakt. Dit is het recept. Olijfolie verhitten in de pan, knoflook, zout en courgette - in stukjes gehakt - in 10 minuten langzaam bakken (er stond ook basilicum bij, maar ik zou die er eigenlijk pas op het laatst bijstoppen). Witte peper erbij naar smaak en kippenfont (ca. 750 ml maar let op dat het niet te zout wordt). 8 minuten sudderen en van vuur halen. Met staafmixer pureren en 60 ml slagroom erdoor roeren + peterselie + parmezaan (en ik zou er nu ook de verse basilicum bijdoen). Bij serveren kan er nog wat zwarte peper + parmezaan overheen.

Groene tomatenchutney

Ja! We zijn er weer. We hebben immers onze kinderen beloofd dat wij ze van allerlei recepten zullen voorzien als ze het nest verlaten, en die tijd komt schrikbarend snel dichterbij. Daarnaast hebben nieuwe ontwikkelingen gezorgd voor nieuwe inspiratie. Zo is daar onze eigen kleine tuin achter het huis, en de kilo's groene tomaten die maar niet rood wilden worden. Gisteren was mijn geduld op en raadpleegde dr. Google "recepten groene tomaten". En zo kwam ik op de groene tomatenchutney, die ik hier vond. In het kort: 3 kilo groene tomaten en 1 kilo ui in stukjes hakken en met 3 eetlepels zout een nacht laten intrekken. Dan de boel aan de kook brengen samen met ca. 750 gram suiker, 3/4 liter wijnazijn (ik had een mengsel van sherry, rode en witte wijn), en twee eetlepels mosterd. Ruim half uurtje laten koken. Dan toevoegen: 2 el kurkuma, 2 el cayennepeper, 2 el kerriepoeder, 2 tl gemberpoeder, 3 tl (zoete) paprikapoeder (ik weet niet of de onze zoet was). Nog even 10 minuten koken en in schone potjes gieten. Ik heb de onze met soda uitgewassen; hoop dat dat schoon genoeg was.