20090428

Gado gado met pindasaus

Pindasaus, gemengde groene groenten (sperzieboontjes, taugeh, kool) en rijst. Eventueel een gekookt ei erbij en kroepoek. Pindasaus maken we door eerst knoflook en gember aan te bakken in olie, met een snuf koriander, een theelepel assem, een kwart stukje gula djawa. Dan een paar flinke eetlepels pindakaas, zeker 5 stuks, erbij. We gebruiken hier Adams, die bestaat uit alleen pinda's. In Nederland haalden we de pindakaas in de biowinkel. Verdunnen met melk, eventueel in combinatie met een water (alleen water lukt niet, dan schift het, in ieder geval bij mij). Goed roeren tot een smeuige saus ontstaat. Op smaak brengen met ketjap manis. Belangrijk is de combinatie van zuur en zoet (tamarinde en gula djawa). Heb ik ook wel, bij gebrek aan ingredienten, nagebootst met azijn en suiker. Minder delicaat, maar ging geloof ik ook wel.