20081109

Cavolo con pancetta e patate

Alexander heeft Savoiekool gekocht en gaat daar vandaag iets mee koken.

Post-hoc (we leven nog):

"Cavolo con Pancetta e Patate". Gevonden op internet, onder de vertaling "Koolschotel met aardappel en bacon", "comfort food uit de Abruzzen". Aaah wat had ik graag een lekker wijntje uit de Abruzzen gehad... We hebben de lompe Canadese variant gemaakt, met rode aardappelen (met de kool samen gaf dit het gerecht een wat oostblokkerige uitstraling) en gerookt spek. En wat kummel toegevoegd voor de Duitse toon. Geen kool zonder kummel! We zijn nog op zoek gegaan naar een spuit om mooie roze aardappelpurreedrolletjes te spuiten, maar dat is helaas niet gelukt. Het waren aardappelklodders, maar wel lekkere. Voor de volgende keer is de tip om bij de stovende kool misschien een scheutje witte wijn te schenken. De rest kan bij het eten. Ik kopieer:

Verwarm de oven voor op 180˚.

Maak de kool schoon en verwijder de harde delen. Blancheer in kokend water. De kool uit laten lekken of uitknijpen en de bladeren daarna in grove stukken snijden.

Smelt een beetje boter in de braadpan en bak de pancetta lichtjes alvorens de kool toe te voegen. Blus af met de bouillon en voeg meer bouillon toe tot een centimeter of twee onder de rand van de kool. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.

Doe de deksel op de pan en laat een 30-40 minuten sudderen. Kook intussen de aardappels in de schil gaar. Verwijder de schil en pureer in een keukenmachine of met de aardappelpers.

Doe de puree in een pannetje en houd deze warm op een laag vuur. Voeg de helft van de boter toe en genoeg melk zodat een zachte puree ontstaat. Roer zout en peper en de geklopte eidooiers door de puree.

Vet een ovenschotel in en schep het koolmengsel in de schaal. Voor een mooi resultaat spuit je de puree in toefjes op het koolmengsel. Smelt de overgebleven boter en sprenkel over de puree. Zet de schaal voor 10 minuten in de oven of totdat de aardappeltoefjes lichtbruin zijn geworden.