20100605

Butterkuchen

Specialiteit uit Ostfriesland & Bremen. 50 gram boter in 1/4 liter lauwwarme melk smelten. 500 gram meel met melk, 30 gram verse gist, 1/4 theelepel zout, 1 ei op kamertemperatuur, 50 suiker en 1 theelepel geraspte citroenschil tot een deeg kneden. Ongeveer een uur laten rijzen tot dubbele omvang. Groot bakblik invetten. Deeg uitrollen op met bloem bestoven ondergrond. Bakblik mee bekleden, opstaand randje vormen en deeg meerdere malen met vork inprikken. Nog een keer 30 minuten laten rijzen. Oven op 175 graden (heteluchtoven 150) voorverwarmen. Mengsel maken van 150 gram zachte boter, 100 gram suiker en ruime theelepel kaneel. Met wijsvinger kleine "dellen" in deeg duwen. Oppervlakte met zoete kaneelboter bestrijken en bestrooien met amandelblaadjes (100 gram). In midden van de oven omgeveer 30 minuten bakken. Er staat "Frisch aus dem Ofen servieren", maar ik vind dit juist ook lekker als het goed afgekoeld is, of een dagje later.