Lam orzo hebben we de eerste keer gegeten bij onze half-Griekse vrienden, en laatst hebben we het zelf geprobeerd. Erg lekker, vonden de kinderen, en moddervet. Wel was het lamsvlees nog een beetje stevig; de volgende keer nog een uurtje langer koken. Het restje 1 dag later was perfect. Zo gaat het ongeveer:
Olie (1/2 cup olijfolie) warm maken in een grote pan met dikke bodem. 3lbs stewing lam in stukken gesneden bruin aanbakken. 3 cups gepureerde verse of geblikte tomaten erbij, 4 knoflooktenen in schijfjes, 1/2 theelepel suiker, zout & peper. Deksel erop en laten sudderen (1 uur). Ondertussen 1/2 cup boter in bakpan warm maken, en orzo (soort pasta) een paar minuten bakken (heet) tot goudkleurig. Dan in ovenschaal doen. Lam in stukken over de orzo arrangeren, en saus erover verdelen. 3 cups heet water eroverheen en overdekken. Oven voorverhitten op 350 Fahrenheit, en 1 uur bakken (of tot al het water geabsorbeerd is en de pasta gaar is), eventueel extra heet water toevoegen als het te droog lijkt. 15 minuten voordat het klaar is, "deksel" (of folie) eraf halen en geheel met geraspte kaas overdekken (1/2 cup kefalotiri of Romano kaas). Bak tot gesmolten en lichtbruin. (in plaats van lam kan dit ook met kalfsvlees, of tender meat).