skip to main |
skip to sidebar
Tulband
Raar is dat alle tulbandrecepten die ik op internet kon vinden allemaal bakpoeder bevatten. Helemaal niet nodig. Ook heeft geen nootmuskaat, terwijl dat juist bijzonder lekker is. Hoe doen wij dat dan? Vet een tulbandvorm in, en bestuif met poedersuiker. Rozijnen in strohrum weken, franse vruchtjes snipperen, en sukade klaazetten (ruwweg van alles 50 gram). 150 gram bloem zeven. Op een bord 75 gram boter, bloem, wat zout en versgeraspte nootmuskaat mengen, onderwijl de boter in kleine dobbelsteentjes snijden (dit heeft Jakob met verve gedaan, kleiner dan kleine blokjes). Daarna 6 eieren scheiden: in een grote kom de dooiers, in een kleine aluminiumkom de witten. Klop het eiwit stijf. Daarna de dooiers kloppen met 150 gram suiker en geraspte citroenschil. Doe nu het eiwit op de dooiers, en daarbovenop weer het bloemmengsel (het is handig om te zorgen dat de bloem niet met de dooiers in contact komt in dit stadium, want dat zorgt voor klonters), en de rozijnen/franse vruchtjes/sukade. Schep alles nu luchtig door (niet roeren want dan sla je de lucht eruit) tot het een geheel is. Doe in de tulbandvorm, zet in de hete oven (150-175 afhankelijk van oven --> die van ons 150) en bak ca. 45 minuten. Even 5 minuten in uite open oven laten staan, en dan tulband storten. Als afgekoeld, tulband bestrooien met poedersuiker. Lekker met een kopje gayo blue mountain koffie, was deze week in de aanbieding bij Simon Levelt.