20090907

Tahoe roedjak en Mango milkshake

We moeten een restant santen opmaken. Hebben ook nog blokken tahoe, en in de vriezer nog een stuk laoswortel en een spriet citroengras. Dus proberen we een roedjak (hier). Alleen de kemirienootjes ... Erbij paksoi en champignon, gebakken. Basmatirijst. En na maak ik een Mango Milkshake (Aam Doodh). Een mango, 1 1/4 cup melk, 1-3 theelepels suiker en gecrushte ijsblokjes (met een hamer of onze nieuwe foodprocessor). Een beetje mango essence, een drupje (alleen hebben we dat helaas niet).

Ingrediƫnten:

1 tahoe
5 dl slaolie om te frituren
1/2 a 3/4 dl slaolie
2 middelgrote uien
3 teentjes knoflook
2 theelepels assem
1 a 1 1/2 dl water
1/4 blokje santen

Boemboes:
2 fijngemaakte kemirie nootjes
2 blaadjes salam
1 spriet sereh
1 plakje laos
1 1/2 theelepel ketoembar
2 theelepels sambal oelek
2 theelepels suiker
(1 theelepel vetjin --> heb ik niet gebruikt)
zout naar smaak

Bereiding:

Snijd de tahoe in de breedte in plakken en daarna nog eens doormidden. Laat in een wadjang of frituurpan slaolie goed heet worden en frituur hierin de plakken tahoe bruin. Laat ze uitlekken. Snijd de uien en knoflook fijn en fruit deze in slaolie glazig. Voeg de boemboes toe en fruit die mee. Los de assem op in water, voeg dit bij de boemboes en laat het blokje santen hierin smelten. Voeg de gebakken tahoe erbij en laat het geheel nog 5 a 10 minuten sudderen. Verwijder voor het opdienen de blaadjes, sereh en laos.
Eet smakelijk.

Bron: http://www.kookotheek.com/index.htm