20061213

Frisse forel

Er was een tijd waarin mijn moeder de vrijdag vastendag weer invoerde. De vaste combinatie was altijd vis (iets lekkerbek-achtigs) met rode bietjes en aardappelpurree. Zouden we vandaag ook eens kunnen doen, maar de Vis op Vrijdag eten we natuurlijk niet op vrijdag, als afvalligen. Nee, dus toch niet - blijkt nu een paar dagen later - omdat Alexander geen geschikte vis heeft gekocht. Er lagen in de koelkast 4 zalmforelfilets en nog een stuk panga van de tempura. Wat dan wel? Toch maar weer een keer Jamie geprobeerd, hoewel ik na dat Marokkaanse lam, er een beetje genoeg van had. Neem een biologische citroen, rasp de schil ervanaf en pers de citroen uit, bewaar sap. Dan geroosterde amandelen, stamp in de vijzel tot amandelpoeder, maar niet helemaal fijn, er mogen best korreltjes overblijven. Een blik artisjokkenharten, in fijne plakjes snijden, wat oud brood fijnmaken (in vijzel of foodprocessor). Amandelen, artisjok, brood, citroenschil, citroensap en 5 eetlepels olijfolie mengen, blaadjes munt kapotscheuren boven mengsel, ook mengen. Het moet een vast, deegachtig mengsel opleveren. Dan leg je stukjes keukegaren (15 cm lange stukjes) parallel aan elkaar op het blok, fileetje moet daar loodrecht op met de huid naar beneden, laag van 1-1.5 cm. dik mengsel erop, tweede filet hier weer op, 2 plakjes ontbijtspek hier weer bovenop en geheel met de draadjes keukengaren vastknopen. Uitstekende overblijvende draadjes afknippen. Onder de draadjes nog een takje tijm duwen (de "final finishing touch"). Dan zo'n 15 minuten in een hete oven (225 graden). Klaar. Gegeten met wat ciabatta, en een glaasje Mercurey (weer een fles van de trouwerij) erbij. %com: Ik vond de zalm erg lekker, Alexander vond 'm wat te zuur. Wat mij betreft een blijvertje.