20061206

Boerenkool met worst

Boerenkool eerst van de stronk gehaald (met vork), daarna ingevroren. Ik heb namelijk altijd geleerd dat boerenkool een nachtvorst moet hebben gehad, en ik heb dit jaar nog geen nachtvorst opgemerkt, dus dat simuleren we met het vriesvak. Deze boerenkool is nog jong, en weet niet beter. Hoe moet dat met de Nederlandse keuken in de toekomst? Toch meer vis eten, ook in de Achterhoek, want de zee komt dan tot in Utrecht. Als de global warming doorzet, boerenkool schrappen. Als de warme golfstroom abrupt draait, ook boerenkool in de zomer. Boerenkool met ijsberenworst? Toekomstmuziek, eerst aardappels schillen (bloemige raya's), dan aardappels met boerenkool erbovenop & wat water in de pan, koken tot alles gaar is. Afgieten, maar let op: afgietsel niet door de gootsteen spoelen maar opvangen, want als alles goed gestampt is kan dit groentevocht er weer doorheen gemengd worden voor een betere smaak & goede smeuigheid. Naar smaak toevoegen: zout, nootmuskaat, mosterd. Eten met rookworst, zilveruitjes & azijn. Als toetje vandaag pannenkoek met vanille-ijs en frambozen. %com: in Noord-Duitsland eten ze ook een variant hierop maar dan alles los "Kohl und Pinkel" , de boerenkool (Gruenkohl ) los en daarbij vette worst (Pinkel).