20070127

Brugse stoofpot met blond bier

Ca 4pers. 500gr hamlappen; 2 grote uien; 50gr boter; 1el suiker; 1 el zout; vers gemalen peper; 1tl nootmuskaat; 2el olie; 1 bruine boterham; 1el mosterd; 1fl blond bier (eg. Leffe Blond); warm water; takje verse tijm; 1 laurierblad. Hamlappen in grote blokken van 4x4cm snijden; uien halveren en in grote repen snijden. Vlees schroeien, uien en zout, peper, nootmuskaat, suiker erbij. Goudbruin bakken. Boterham dik met mosterd besmeren, in stukjes snijden. Pan op laag vuur zetten, boterhamstukjes erin, deksel schuin erop, bier over deksel bijschenken. Voorzichtig roeren, tijm en laurier toevoegen. Warm water tot vlees onderstaat. 1.5 uur laten sudderen tot vlees zacht is. Daarbij Vlaamse friet en witlof/appel/paprika-salade met een dressing van mayonaise, sinaasappelsap, zout, peper, peterselie.