20070108

Blaue Zipfel

...nicht mit susser Senf, aber mit Bauzener Senf. Hoort er niet bij, want de Blaue Zipfel komen uit Franken en er hoort Mostrich bij, en de Bauzener komt uit Ossie-land. Blaue Zipfel zijn kalfsworstjes. Je maakt een Sud i.e. een liter water, 1/8 liter (rode) wijnazijn, 2 kruidnagels, 4 jeneverbessen, 8 peperkorrels, laurierblad, 3-4 uien in ringen, aan de kook brengen en zo'n 10 minuten laten sudderen - hebben Sud en sudderen met elkaar te maken, etymologisch??? - dan van het vuur halen en als het niet meer kookt, dan moeten de worstjes erin. Als het kookt, dan ontploffen de worstjes namelijk. Dan 15 minuten erin. Ze heten "Blau" net als de Forelle Blau, omdat je iets met zuur doet. De forel wordt ook een beetje blauw, maar de worstjes niet, die zijn weekvleeskleurig. Erbij zelfgemaakte frietjes en kool gesmoord met kummel.