20061029

Libanese citroenkip

Libanese citroenkip

Dit is Alexander's verantwoordelijkheid, samen met die van Jamie Oliver. Kan ook zonder de kip (Libanese citroen???), vandaag met kipfilet, moet eigenlijk met lekker vette kippenpoten.

Gooi 2 tl kaneel, 2 tl venkelzaad, 1 tl komijnzaad,-poeder, 1 tl chilipoeder of gedroogde chili, 2 tl zwarte peperkorrels en 2 tl zeezout in de vijzel en vermolm het tot poeder. Gooi er 3 el bloem
bij en meng het kruidenmengsel door de bloem. Wrijf ermee het kip in. Meng het overgebleven bloemkruidenmengsel door 150g bulgur. Hak 2 venkelknollen, 1 ui, 3 ingelegde citroentjes en wat rozemarijn grof. Bewaar wat venkelgroen. Zet 600ml warme kippenbouillon klaar. Zet de oven aan. Maak in een grote, brede maar niet te diepe pan wat olijfolie heet, bak het kip kort bruin, leg het op en boord. Zet het vuur harder, fruit venkel, ui, citroen, rozemarijn voor een paar minuutjes, gooi dan de bulgur daarbij. Blus af met een glaasje tequila, wodka of brandewijn. Giet aan met de kippenbouillon. Terwijl dit even kookt maak je een cartouche: neem en kwadratisch stuk bakpapier, warmee je net de pan kan afdekken, vouw het 1 keer in het midden van rechts naar links, dan weer in het midden van boven naar beneden, dan van rechts naar boven zo dat er een driehoek ontstaat, hetzelfde nog een keer. Hou de punt in het midden van de pan en snij de rand zo af dat die net ietsjes over de pan staat. Vouw de cartouche open, leg ze op de pan, leg daar het kip op, en zet alles voor ca 45 min in de oven. Gebruik je kipfilet, leg dat dan pas naar 20 min erbij en leg eerst een klein boord op de cartouche, anders droogt de bulgur uit. Serveer met crème fraîche. Strooi er wat venkelgroen overheen (Naar J.Oliver, Jamie, p. 164).

%com: Alexander! Ik heb een recept gevonden om zelf de ingelegde citroenen te maken. Ik citeer: " 10 citroenen, 10 koffielepels zout, water. De citroenen goed wassen en enkele uren in het water laten liggen. Hierna de citroenen in 4 snijden zonder ze helemaal door te snijden, ze blijven aan de onderkant bijeen. De binnenkant van de citroenen goed met zout inwrijven en de citroen dichtdrukken. De citroenen in een glazen vetvrije en goed uitgespoelde pot doen en goed aandrukken, er mag eigenlijk geen vrije ruimte tussen de citroenen zijn. Dan lauw water opgieten tot de bovenkant van de citroenen onder water ligt, vervolgens de pot goed sluiten. Tenminste 6 weken laten staan in een donker hoekje van de keukenkast. De citroenen zijn maandenlang houdbaar mits je ze met een houten lepel uit de pot haalt. Let op, de vruchten mogen zeker niet met vet in aanraking komen! Hoe langer de citroenen er in liggen, hoe zachter de schil en hoe intenser de smaak."

Http://forums.marokko.nl/archive
Marokko Community > Sport, Uitgaan & Vrije tijd > Cuisine > Citroenen voor bij de kip.
Auteur: Mezguitiya
Datum: 25-05-2003