20061022

Rievkooche, zuurkool en appelmoes

Gerecht uit Nordrhein-Westfalen. Een kilo aardappelen (bloemig), zout, zwarte peper, 2-3 eieren, 1 ui. Aardappels wassen en schillen, raspen en in vergiet/zeef laten uitdruipen, "deeg" maken van aardappel, zout, peper, ei en geraspte ui. Boter verhitten. Met eetlepel kleine deeghoopjes in pan doen, platdrukken en aan beide kanten knapperig & goudbruin bakken. Er moeten er zo'n 16 uitkunnen. In Rheinland traditioneel met appelmoes en/of zuurkool. %com: prima maaltijd (voor het eerst in deze combinatie gemaakt), werd door de kindjes gewaardeerd en Alexander was toch weer eens trots op de Duitse keuken. Voor de appelmoes heb ik het oudhollandse appelras Dijkmans (zoet) gebruikt, vond ik wel aanzienlijk minder dan Goudreinetten. Er moest extra citroensap doorheen voor de juiste zuurgraad. Volgende keer volstaat ook de helft van de aardappelen.