20061018

Pizza

Pizza (omdat de salami op moet en omdat Jakob vandaag buisjes in zijn oren krijgt)
Maak een pizzadeeg door 300 gram bloem, 1 theelepel zout, 15 gram gist (of 5-7 gram gedroogde gist) en 1.5 dl. lauwwarm water goed te kneden (minstens 10 minuten). Maak er een bal van en laat deze in een kom met een vochtige doek erover op een vrij warme plaats rijzen, ongeveer een uur, totdat de bal verdubbeld is in grootte. Met handen of deegroller plat maken en op de bakplaat leggen (bakpapier eronder, maakt het een stuk gemakkelijker de pizza later van het bakblik af te krijgen). Bovenkant bestrijken met olijfolie. Tomatensaus (langzaam: uitje fruiten in olijfolie met een rode peper, ontvelde tomaten erbij en oregano. Uurtje laten doorkoken. sneller: in plaats van verse tomaten een blik ontvelde tomaten gebruiken voor de saus) erover. Vervolgens zijn er allerlei variaties mogelijk: (1) variant Jakob = salami + gesnipperde knoflook + parmezaan, (2) variant Elma = ansjovis + zwarte olijven + kappertjes + parmezaan. De parmezaan kan ook goed in combinatie met Hollandse jonge goudse kaas. Bestrooien met basilicum/organo/rozemarijn (naar smaak en aanwezigheid). In voorverwarmde oven 10 minuten op 225 graden bakken en dan nog 10 minuten op 175 graden. %com: met de buisjes is alles goed gegaan, en de pizza was lekker. Twee nog snellere varianten. Alexander heeft vandaag helemaal geen tomatensaus gekookt maar een pakje gezeefde tomaten ("pomodori") over de bodem uitgesmeerd, en er nog een paar plakken verse tomaat overheen gelegd. Als je een wat minder sterke tomatensmaak wilt, kun je het ook houden bij alleen plakken verse tomaat, zonder enige tomatensaus, prak of purree. %wijn: de laatste fles Chateau Mouton 2001 (Jean-Phillipe Janoueix), gekregen van Ulric. Een krachtige Bordeaux Superieur.