20061030

Ikan asam pedis

500-650 gram gefileerde visblokken (kan ook best diepvrieskabeljauw o.i.d. zijn) inwrijven met
limoensap, peper & zout. Niet meer dan een uur in laten trekken. In blender een pasta maken van: 2 teentjes knoflook, 1 ui, 2 theelepels gehakte gemberwortel (of: poeder), 1 theelepel gehakte loaswortel (of: poeder), 2 rode lomboks (zonder zaadjes), 1 theelepel koenjit, olie, 2-3 eetlepels water. Doe pasta in een (hete) pan en wacht, al roerend, tot vocht verdampt is en pasta begint te bakken. 1 steel geplette sereh erbij & 1 blad salam of 1 blad djeroek poeroet. Bakken tot lekker begint te ruiken. 4 dl. water toevoegen en wat zout, aan de kook brengen en ca. 15 minuten laten sudderen. Vis toevoegen en 2 grote ontvelde in blokjes gesneden tomaten. Paar minuten door laten koken, tot in ieder geval de vis gaar is. Handvol fijn gesneden verse basilicum of munt erbij en een mengeling van limoen- en sinaasappelsap (originele recept: kalamansisap) - een klein kopje -. Nog even laten doorkoken. Klaar, lekker met rijst. %com: met dank aan Sri Owen "De regionale keukens van Indonesie", een boek waar ik erg tevreden mee ben, was ooit bij De Slegte te krijgen.