20061018

Sambal goreng udang

Een pond gepelde garnalen, 5 petehbonen, 2 kopjes santen (kokosmelk), 1 theelepel asem (tamarinde), 4 eetlepels ui, 2 tenen knoflook, rode lomboks (zonder pit), halve theelepel trassi, 1 theelepel laos, zout, 1 theelepel suiker, 1 spriet sereh, 2 salamblaadjes, 3 djeroek poeroet (limoenblad). Maak van de ui, knoflook, pepers, laos, zout en suiker een brei met de staafmixer of een soortgelijk apparaat. Bak deze brei langzaam in een beetje olie, garnalen erbij en voeg de rest van de ingredienten toe. Laten sudderen tot de olie boven komt drijven. %com: doorgaans doe ik er gewoon een heel blik santen in en gewoon 1 ui, en in plaats van 500 gram garnalen hadden we vandaag 200 gram (grote Noorse) en dat smaakte ook prima, en petehbonen hadden we trouwens ook niet meer.