20061108

Nasi goreng

Rijst koken (bij voorkeur van de dag ervoor, dan is ze droger en mengt beter. Ook prima rijstgerecht als je teveel rijst gekookt hebt, de dag ervoor). Garnalen kort bakken zodat het vocht er een beetje uit is. Gebakken garnalen in een vergiet doen. In een wadjang, wok o.i.d. paar gehakte uien, knoflook & lomboks bakken. Laos, ketoembar, blad salam & mespunt trassi (voor de liefhebber) erbij. Rijst erdoor scheppen en goed mengen, geheel doorbakken. Met ketjap manis op smaak brengen, eventueel nog wat loas/ketoembar/zout toevoegen. Bladselderij fijnhakken en nog even kort meebakken. Serveren met gebakken ei & atjar (die natuurlijk ook weer zelf te maken is, handig bij een overschot aan witte kool). %com: wederom uit de keuken van Coen. %com2: Een historisch dieptepunt. Alles tot in de puntjes voorbereid, zelfs de lepel assem toegevoegd - een groot voordeel van de nasi is dat ze een dag vantevoren voorbereid kan worden, dus perfect voor drukke dagen met daarvoor een minder drukke dag - het enige wat nog nodig was vandaag was de finishing touch die bestond uit de gehakte bladselderij en het gebakken eitje. Dat was Alexander's taak. Ik kwam thuis, tilde de deksel op en (1) omelet was er doorheen gehusseld (het moet eigenlijk gewoon een sunny side up o.i.d. erbovenop zijn), (2) wat zat er in godesnaam voor groen spul doorheen???? Mijn eerste gok was gebakken sla. Nee, selderij, volgens Alexander. Misschien was de selderij een beetje oud en daardoor glazig? Ik sloot het niet uit. De eerste hap strookte echter allerminst met dit idee. Dit spul was volgens Alexander selderij. Alexander heeft jarenlang andijvie en witlof door elkaar gehaald, heeft ooit een kip met suiker in plaats van zout ingesmeerd. En nu - de proef op de som - wees hij een restant andijvie aan als bladselderij. Ik kon wel huilen. (de kindjes aten het overigens opmerkelijk goed).