20061118

Kipragout

Koop bij de poelier een paar vleugeltjes, een half filetje, een paar drumsticks. Kook die een tijdlang, erbij idealiter een bosje kruiden aan een katoenen koordje, een paar peperkorrels, een stukje wortel & bleekselderij zodat een mooie bouillon ontstaat. Lukt dit niet dan later een kippenbouillontablet toevoegen. Goed, kip dus tijdlang koken in ruim water. Als gaar dan bouillon bewaren. Vlees van de botten halen, stukjes vlees bewaren en botten wegdoen. Een roux maken van een flinke klont boter - deze smelten - en zo'n 2 eetlepels bloem. Deze meebakken tot ze lichtbruin is en dan een klein scheutje bouillon erbij, goed roeren zodat smeuige pasta ontstaat zonder enig klontje. Langzaam meer bouillon erbij gieten, goed blijven roeren zodat klonten geen kans krijgen. Gieten & roeren tot mooie gebonden saus ontstaat (daarvoor moet het wel koken,want bloem bindt pas als ze kookt). Stukjes gekookte kip toevoegen, op het laatst fijngehakte peterselie erbij. Lekker met gekookte rijst. De groentecombi gekookte worteltjes & doperwten (in dit jaargetijde komen deze laatste uit de vriezer), helemaal samen met de kippenragout, doet herinneringen aan de kindertijd opleven. Ik kreeg dit altijd als ik een beetje ziek was. %com: lekker met zilvervliesrijst. De biologische doperwtjes van de AH vielen me 100% mee.