20061102

Falafel 'ready mix' en Kasimirs Kuchen

Falafel "ready mix" (bestaande uit kikkererwten, tuinbonen, geplette tarwe, bakpoeder, zout, ui, knoflook, peterselie en "kruiden"???) met 150 ml. water mengen, een uur laten staan. In 12 kleine porties verdelen, balletjes maken. Dan in olie friteren tot ze goudbruin zijn. Met pitabrood, salade en knoflooksaus (yoghurt en/of volle kwark, wat yoghonaise o.i.d., peper, zout en 2 teentjes rauwe fijngeperste knoflook, eventueel wat verse munt erdoor). Verder bakken Jakob en Alexander vandaag "Kasimirs Kuchen" (Lars Klinting, 1997, Kasimir backt): oven op 180 graden voorverwarmen, 80 gram boter of margarine in een steelpan langzaam laten smelten, een taartvorm met een beetje van de gesmolten boter invetten, vette vorm met paneermeel bestuiven - ik doe dit eigenlijk altijd met gewone bloem - het is belangrijk dat de hele vorm gelijkmatig met boter en meel "bekleed" is i.v.m. blijven plakken later. 2 eieren en 200 gram suiker goed mixen tot een schuimige massa (schaal 1). 200 gram tarwebloem, 2 theelepels bakpoeder en 2 theelepels vanillesuiker in schaal 2 mengen. 125 ml. melk en gesmolten boter door het ei/suiker mengsel roeren. Nu de inhoud van schaal 2 bij schaal 1 doen en geheel tot een glad deeg roeren. Vorm vullen en ca. 40 minuten onderin oven bakken. %com: Nou, "ready mix", dat is eens in de 10 jaar maar bij voorkeur nooit - gedwongen koop omdat hetgeen waar we voor kwamen niet meer in de winkel was -, taaie ballen met een penetrante smaak. De volgende keer maken we ze gewoon zelf: 450 gr. kikkererwten een nacht weken en fijnmaken in de keukenmachine (3o min.), 1 kleine fijngesnipperde ui, 2 teentjes geperste knoflook, 2 eetlepels peterselie, 1 eetlepel koriander, 1 theelepel komijn, beetje bakpoeder en 750 ml. water toevoegen, en geheel tot een grove pasta mengen, 30 min. afgedekt laten staan, balletjes maken (overtollig vocht eruit drukken) en frituren. Knoflooksaus was gelukkig ok, en salade ook.