20061108

Schorseneren-kervelsoep, Zwiebelkuchen en stoofpeertjes


Schorseneren-kervelsoep, Zwiebelkuchen (Schwäbische Spezialität) en stoofpeertjes
Bij deze soep is het schoonmaken van de schorseneren de grootste klus, ik doe dit met handschoenen of een plastic zak om mijn handen, anders plakt alles aan elkaar. Dus: zo'n halve kilo schorseneren schoonmaken en in stukken snijden, in ruim water doen en koken tot schorseneren gaar is. Dan groentenbouillonblokje erbij, geheel pureren tot een egale soep ontstaat. Kervel erbij (vers of gedroogd), met peper& zout & scheutje room verder op smaak brengen. Voor de stoofpeertjes, een kilo peertjes (bijv. Gieser Wildeman) schillen en uitboren. Voor 2/3 onder water zetten en koken, met schil van halve citroen erbij (deksel op de pan houden). Totale kooktijd ca. 2 uur. 30 miniten voordat deze tijd bereikt is, citroenschil eruit, 3/4 dl. bessensap erbij, 40-50 gr. suiker en kaneelstokje erbij. Zwiebelkuchen, Alexander?

De Zwiebelkuchen maak je zo: 1/8l melk opwarmen. 300g bloem, 1/2 tl zout in een kom mengen. Kuil in het midden, gist erin (ook drooge gist kan - neem dan tenminste het dubble of drie keer zoveel als het pakkje aangeeft, vaak wordt aangegeven dat 7g gist genoeg is voor 500g bloem, maar ik gebruik altijd 5g drooge gist op 200g bloem), de helft van de melk in de kuil gieten, even laten staan. In de rest van de melk 50g boter laten smelten, 1/2 tl zuiker erbij en ook in de kuil gieten, mengen en 'lang und ausgiebig' door walken, 5min+, en een balletje vormen. Teedoek beetje nat maken, goed uitwringen, over de kom leggen en op een warme plek laten staan. De keukenwekker op 1h zetten. 1kg uien schillen (ik doe het met zwembril op) en in dunne ringetjes snijden. Spek in en grote pan uitbakken (is de spek te mager eerst wat olie in de pan doen). De spek uit te pan halen, uien erin en op matig vuur fruiten tot ze glazig zijn. Laten afkoelen. Als de keukenwekker afgaat, de oven aan zetten (ca 200 C), de meest behoorlijk stevige deeg nog eens doorkneden en dan met de deegroller op de grote van een oven blik brengen, op een ingevet blik leggen, netjes verdelen zodat het blik helemaal bedekt is, ook de randen (maar nier eroverheen, de deeg kan dan verbranden) . Met een vork paar gaatjes in de deeg prikken, dan 1/4 l zure room of creme fraiche mengen met 3 eieren, 1/2 tl paprika poeder (scherp) en 1tl karwij (geen poeder!). Het megsel afmaken met lekker verse peper uit de molen en wat zeezout (let op, de spek is vaak erg zout, bij elkaar wordt het snel te veel) , de uien op de deeg verdelen en het mengsel erover heen gieten. 30-40 min in de oven bakken tot de Zwiebelkuchen goudgeel is. 10-15 min laten afkoelen, tot hij goed warm maar niet meer heet is, en direkt het hele blik wegwerken!