20061118

Sushi

Anderhalve kop sushirijst, twee kopjes water (genoeg voor 6 rollen sushi, voor ca. 3 personen). In een pan, aan de kook brengen, laten sudderen op kleine vlam met deksel erop tot gaar is. Ondertussen omelet maken (paar eieren loskloppen). Komkommer in fijne reepjes snijden. Wortel in kleine reepjes. Pan water opzetten. Ei in fijne reepjes snijden. Wortel blancheren. Dan soyasaus, alle reepjes in verschillende kommetjes. Deksel van rijst nemen, vlam uit. Rijstazijn erdoor ("one tablespoon for each half cup"), beetje laten afkoelen. Vis (tonijn, makreel, zwaardvis) in reepjes. Plastic snijplank voor je leggen. Matje erop. Nori op matje (gladde kant boven). Neem sushilepel, pak hiermee de rijst, leg rijst op nori en duw rijst plat (bovenaan voorzichtig vasthouden met hand, en van boven naar onder strijken), aan bovenkant van nori een rand van 1-2 centimeter leeg laten. Onderaan nori reepjes vis, groente, omelet (in verschillende varianten), beetje citroen op vis druppelen, klein beetje wasabi (minder dan mespunt), pak matje beneden en rol op in een mooie doorlopende beweging. Rol wegleggen, en aan de volgende rol beginnen. Als ze allemaal gerold zijn, een scherp mes nemen. Mes slijpen, mes in water (dan gaat ie makkelijker door plakkerige rijst), eindjes rechts en links eraf, deze komen op een hoop (eet de kok). De rol in schijfjes van ca. 3 centimeter snijden. Sake heet maken in waterbad. Sushi eten met sojasaus, ingelegde gemberschijfjes en wasabipasta.