20061101

Runderstoofpotje met dronken appeltjes

Eten bij opa&oma in de Achterhoek. Oma kookt vandaag met bier, Grolsch vermoed ik. 4 uien snipperen, 600 gram stoofvlees (in blokjes) kruiden met peper en zout, en in hete pan in boter bruin bakken. Uien erbij en 0,5 eetlepel bruine basterdsuiker. 1,5 eetlepel bloem over vlees strooien en even meebakken (zacht vuur). 1 flesje bier ("Premium Blond", zegt recept) en 150 ml. runderbouillon over het vlees schenken, 2 kruidnagels & 2 laurierblaadjes & 3 eetlepels balsamic0-azijn erbij. Vlees in dichte pan in ca. 2 uur gaar stoven. 2 appels (Elstar) in 12 partjes snijden, laatste 15 minuten meestoven. Laurier & kruidnagel verwijderen, op smaak brengen met peper en zout. Serveertip: met aardappelpurree en rode kool (maar wij eten er vandaag ook broccoli bij). 'sAvonds nog, als een soort verlaat desert, een combinatie van Pedro Ximenez (Bodegas Lopez Hermanos) - een bijna caramelachtige stroperige zoete rozijn-achtige wijn - en Calabres Picos - een blauwschimmelkaas uit de Spaanse Picos-. Niet te vaak (er was een tijd dat we ons hieraan wat te buiten gegaan zijn), maar af en toe bijzonder lekker.