20061108

Koolrabi-varkensstoofschotel

Ik ben reuzetrots. Vandaag stond in de Metro dat Bureau Belgrado verkozen is door een internationale jury tot beste Nederlandstalige blog! Daar kunnen we wel een glas wijn op heffen, de restanten van de Norton Sauvignon Blanc 2005 (AH) die door de varkensstoof is gegaan. Wat zit er verder in deze pot? Ca. 400 gr. hamlappen in grote blokken snijden en op matig vuur lichtbruin braden. Vlees met zout & peper bestrooien. Ca. 50 gr. magere spekblokjes erbij & meebakken en dan groenten (= 1 of 2 koolrabi(s)-in-blokjes, een paar aardappels-in-vieren, 1 gesneden ui en 1 in stukken gesneden kleine kool erbij en vervolgens ook meebakken. Dan nog een beetje kruidnagelpoeder (of gewoon een kruidnagel), 2 blaadjes salie, 1 uitgeperste knoflookteen, 1 theelepel kummel (karwij) erdoor + 2 dl. droge witte wijn erover. Alles in ca. 1 uur op laag vuur met niet helemaal gesloten deksel stoven, eventueel water of meer wijn erbij, als laatste een potje witte bonen (zonder tomatensaus!) erbij en nog een half uurtje door laten stoven. %com: gebaseerd op het onovertroffen Blueband vleeskookboek. We maken dit vaak een dag van tevoren (handig voor drukke dagen) en nemen dan een spitskool. Dan is alles klaar alleen de spitskool (die niet zo lang hoeft te koken) en de bonen voegen we fris toe op de dag zelve, ook nog wel eens een verse scheut wijn erbij.